Funkce vody v lidském organismu

 

  • je součástí buněk – všechny buňky v těle, ať v kůži, ve žlázách, svalech, v mozku či kdekoli jinde, mohou plnit svou funkci pouze s dostatkem vody

  • je základním prvkem chemických, biologických a mechanických funkcí v organismuje nositelem výživných látek, endogenních složek a látek z trávícího ústrojí

  • je reaktorem při chemických reakcích, jež se týkají nebo potřebují vodu; tyto chemické reakce se odehrávají v každé z našich buněk

  • je chladícím systémem těla a má za úkol vyrovnávat teplotu těla, povětšinou za pomoci pocení

  • rozpouští se v ní řada pro život nezbytných látek, čímž umožňuje vstřebávání živin, iontů i ve vodě rozpustných vitaminů

  • umožňuje vylučování zplodin látkové výměny a škodlivých látek tvorbou moče v ledvinách

  • je základní složkou cirkulujících tekutin: krve a lymfy

 

Pít moc nebo málo?

 

V současnosti se hodně debatuje o tom, zda není posedlost pitným režimem přehnaná. Jsou známy případy, kdy lidé vypili více jak pět litrů čisté vody denně ve víře, že je to prospěšné pro jejich zdraví a krásu. Přitom všeobecně rozšířený dojem, že čím více vody, tím svěžejší pleť, je pouhá pověra. "Neznám zatím studii, která by prokázala, že pití vody má vliv na kvalitu pleti," říká Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce. Nejlepší je opět zlatá střední cesta. Pít tak akorát. Dobrým ukazatelem je barva moči - velmi světle žlutá značí, že je vše v pořádku, naopak tmavá signalizuje přidat vodu. Oba extrémy - nedostatečný i přehnaný pitný režim, nadměrně zatěžují ledviny.

 

Co pít?

 

Další dilema je zda pít vodu z kohoutku, minerálku, sycenou vodu, či pramenitou balenou, čaje, džusy, zeleninové šťávy a nebo bylinkové nápoje. Nejlepší je základ z čisté vody kohoutkové - pokud je ve vašem městě dostatečně kvalitní, šetříte peníze i přírodu a navíc nepřetěžujete tělo minerály. Není dobré však pít výhradně kohoutkovou vodu, protože určité množství látek obsažených v minerálkách organismus potřebuje. Dodejte mu je tedy v maximálně šesti deci balené minerální vody. Čaje a bylinné nápoje se doporučuje nechávat na okraj, protože některé působí naopak močopudně a odvodňují, na druhou stranu ale obsahují mnoho prospěšných látek. Dva šálky kvalitního čaje denně, bylinky co nejvíce střídat. Džusy a zeleninové šťávy jsou samostatnou kapitolou, obsahují mnoho živin, ale také (v případě džusů), mnoho cukru, takže se doporučují spíše dopoledne a jen ve velmi malém množství, 1 až 2 deci denně.

 

Kdy pít?

 

Začněte den sklenicí vlažné vody s citronem na lačno. Vydržte počáteční nechuť a zvykněte si, oceníte výsledky. Tato metoda zrychluje metabolismus a čistí organismus, navíc zavlaží tělo po noci, kdy žádné tekutiny nepřijímalo. Dopoledne pijte každou hodinu sklenici vody, odpoledne sklenici zmenšete o třetinu. Mezi pátou a sedmou je podle čínské medicíny čas ledvin a jejich regenerace, doporučuje se tedy už tolik nepít. Pravidlo je přijmout větší část tekutin v první polovině dne.

Několik triků, jak zrychlit metabolismus

Pět čajů, které vás zahřejí

Lapacho, zdravý nápoj, který ochrání před nejednou zlou nemocí

1/1
Please reload

VODA

 

V současné době je v České republice výrobcům umožněno plnit do lahví přírodní minerální vodu, obyčejnou pitnou vodu, (popř. změněnou na „sodovku") a pramenitou vodu. Jaký je mezi těmito druhy vod vlastně rozdíl a jak poznat která lahev je opravdu ona tělu prospěšná minerálka?

 

Tyto druhy se liší především svým obsahem minerálních látek a původem.

 

Minerální voda je z mikrobiologického hlediska perfektně čistá podzemní voda. Aby mohla být voda prodávána jako minerální, musí být prokázána její hygienická nezávadnost a prospěšné účinky na lidský organismus, tyto podmínky jsou přísně střeženy Ministerstvem zdravotnictví. Dodavatelé zároveň nesmí chemicky ovlivnit původní složení vody, tedy především pozměnit obsah kýžených minerálů a stopových prvků. Jedinou povolenou změnou u této vody je přidávání a odstraňování oxidu uhličitého. Minerální vody se liší podle toho, jak moc jsou mineralizovány, tedy jaké množství minerálních látek obsahují. Uvádí se, že pro běžné denní pití jsou vhodnější méně mineralizované vody, přesněji do 750-1000 mg/l, ty s větším obsahem minerálů jsou vhodnější při vyšší tělesné zátěži, kdy naše tělo pocením ztrácí více tekutin i minerálů než při obvyklých činnostech. Hořčík a další minerály pomáhají udržovat dobrou funkčnost nervů a svalů, jsou vhodné proti křečím, udržují naše srdce v dobré kondici, stejně tak i správnou funkci imunitního systému a také pomáhají ke zdraví našich kostí a zubů. Je důležité vybírat si minerální vodu přesně podle svých aktuálních potřeb – např. pokud sportujete a nadměrně se potíte, je vhodná voda s vysokým obsahem sodíku, pokud máte zažívací problémy, sáhněte po vodě, která má spíše více hořčíku. Ovšem pozor, všechny tyto pozitivní účinky se dostavují pouze při přiměřeném pití těchto vod. Pramenitá voda pochází stejně jako minerální z chráněného podzemního zdroje, na rozdíl od ní ale může projít některými chemickými úpravami, jako např. odželezněním nebo zbavením síry. Všechny tyto úpravy musí výrobce uvést na obalu. Tato voda má většinou nižší obsah minerálních a dalších látek než voda označená jako minerální.

 

Kojenecká voda pochází také z podzemního zdroje a díky svému určení pro kojence má nejvyšší kvalitu. Tato voda může být upravována pouze UV paprsky, které neovlivní složení a kvalitu vody a tedy ani její vliv na lidský organismus. Limity obsahu minerálních látek v této vodě jsou nejpřísnější ze všech druhů vod, což je způsobeno především tím, že tělo dítěte ještě není uzpůsobeno na reakci s takovými látkami a například při přílišné konzumaci dusičnanů u něj může dojít až k otravě.

Tento druh vody je kromě kojenců samozřejmě vhodný také pro dospělé jedince, je jenom na jejich uvážení jakou vodu si z nabídky vyberou.

 

Balená pitná voda nemusí pocházet z podzemního zdroje, může být stáčena i z veřejného vodovodu (většinou tedy pochází z povrchových zdrojů). Balená pitná voda může být chemicky upravována, především proto, aby se omezil výskyt bakterií, může být také uměle doplněna o minerální látky a oxid uhličitý, jelikož sama o sobě tyto látky neobsahuje. Tento druh vody je vhodný pro doplnění tekutin, ale není ideální dlouhodobě pít pouze jí, protože naše tělo potřebuje doplňovat minerály a další prospěšné látky, jež ztrácíme výdejem energie a pocením.

 

Sodová voda neboli „sodovka", také perlivá či sycená voda je pitná voda uměle nasycená oxidem uhličitým, tato voda tedy neobsahuje specifické výživové vlastnosti. Přesto i pouhé nasycení vody může mít mírné pozitivní účinky na lidský organismus, například díky obsahu kyseliny uhličité zlepšuje prokrvení ústní sliznice, čímž tato voda pomáhá zvyšovat chuť k jídlu a zároveň při dlouhodobějším pití zlepšuje vnímání chutí, dále urychluje a zlepšuje funkci střev a má také povzbuzující účinek na náš nervový systém. Zároveň je tato voda vhodná při redukci váhy, jelikož obsah oxidu uhličitého v žaludku snižuje pocit hladu.

 

Je velice důležité dodržovat pitný režim, ovšem nic se nemá přehánět. Nadměrné pití ochucených minerálních vod může kvůli velkému obsahu přidaného cukru spolu s organickými kyselinami (ochucovadly) vést ke zvyšování pocitu hladu a tedy potažmo ke zvýšení hmotnosti a také k poškození zubní skloviny. Přílišné pití minerálních vod zatěžuje také ledviny a játra, jež musejí vynakládat více energie na zpracování přebytečných látek. Uzpůsobte tedy denní pitný režim potřebám svého těla a věřte, že se budete cítit lépe.

ZDRAVÍ

TIP!

Před jídlem vypijte sklenici vody. Staré moudrosti tvrdí, že ta pak naředí žaludeční kyseliny, díky čemuž se jídlo tráví pomaleji a organismus má více času vytáhnout z něj více živin. Při a po jídle už naopak nepijte.

Víte, že...?

 

člověka vážícího 72 kg tvoří přibližně 50 litrů vody

 

během roku jí vypije více než 1 000 litrů

 

přes ledviny protéká během dne kolem 180 litrů

 

krev obsahuje 83 % vody

 

kosti obsahují 22 % vody

 

svaly obsahují 76 % vody

 

mozek obsahuje 75 % vody

Jak kupovat balenou vodu?

 

  • Podle věkové skupiny

  • Podle data výroby, spotřeby a způsobu uskladnění

  • Podle minerálního složení

  • Podle toho, zda užíváme léky na srdce či ledviny

 
 

KÁVA

 

Něco málo o kávě

 

Tento v dnešní době velice oblíbený nápoj pochází z arabského světa, s největší pravděpodobností z oblasti Etiopie a Jemenu, a ačkoli je káva známá už více než tisíc let, k jejímu rozšíření do Evropy došlo až v 17. století. Na celém světě existuje přes 6000 druhů rostliny Coffea, tedy kávovníku, ale přes 98% světové produkce pochází pouze ze dvou odrůd – Caffea Arabica a Caffea Robusta. První zmíněný druh je nejrozšířenější a káva z něj je díky relativně nízkému obsahu kofeinu (1,5%) a jemné vyvážené chuti považována za nejlahodnější. Caffea Arabica má dvě přirozené odrůdy – typicu a bourbon, jež se mezi sebou ještě dále kříží. Odrůda bourbon je znalci velice ceněná a její varianta „Blue Mountain" je někdy označována jako nejkvalitnější káva na světě. Caffea Robusta neboli kávovník statný má oproti arabské variantě dvojnásobný obsah kofeinu a káva z něj není považována za tak kvalitní, na druhou stranu nároky na jeho pěstování a sklizeň nejsou tak vysoké a jeho produkce je tedy výrazně levnější.

 

Způsob přípravy

 

Tento oblíbený nápoj se dá připravovat nepřeberným množstvím způsobů- mezi ty nejrozšířenější patří rozhodně arabská (či turecká) káva, překapávaná káva, mocca káva a espreso. Pro přípravu pravé arabské kávy je potřeba malá konévka jménem džezva. Tuto konvičku naplníme studenou vodou, přidáme jemně namletou kávu (popř. ještě cukr pro zkaramelizování) a necháme sevřít, poté odebereme část pěny, jež se nám vytvořila, a následně kávu přivedeme k varu ještě dvakrát, poté můžeme nápoj nalít do hrníčku.

 

Překapávaná káva je velice jednoduchá varianta přípravy tohoto nápoje. Stačí vlastnit tzv. překapávač a kávu, jež si ideálně namelete sami doma těsně před přípravou anebo už kávu namletou. Poté stačí nalít vodu, nasypat kávu a zapnout přístroj.

 

Mocca káva je velice oblíbená především ve Francii. Její výroba je v celku jednoduchá, do vyhřáté nádoby (tzv. cafetiérie) dáme umletou kávu a vroucí vodu, nasadíme sítko a po 4 minutách přes něj jemně protlačíme sedlinu až na dno konvičky.

 

Posledním zde zmíněným způsobem přípravy kávy je u nás velice rozšířené espreso. Při tomto druhu je velice důležité mít kávu namletou ani ne příliš na jemno (aby se sítko neucpalo) ani na hrubo (abychom z kávy dostali tu správnou chuť). Příprava probíhá tak, že do páky kávovaru dáme určené množství kávy a silně stlačíme, necháme procházet horkou páru po dobu asi 20-30 sekund a poté kávu servírujeme. Po celém světě je rozšířená celá řada variant espresa, např. cappucino, café machiato, café freddo a spousta dalších.

 

Výhody a rizika pití kávy

 

Aktuální světová spotřeba kávy činí celkem 1,3 kg na osobu za rok, je tedy evidentní, že je tento nápoj nedílnou součástí života mnohých z nás. Co ale přináší našemu tělu? Mezi známé negativní důsledky pití kávy patří především to, že zrychluje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak, což může např. přispět ke vzniku infarktu, dále přispívá k překyselení organismu a následnému odvápňování kostí a také její hlavní složka- kofein, je vysoce návyková. Ukazuje se ovšem, že káva má na lidský organizmus také celou řadu pozitivních účinků. Především obsahuje ohromné množství antioxidantů, jež neutralizují volné radikály v těle. Dále pak konzumace kávy pomáhá k prevenci cirhózy jater, některé výzkumy ukazují, že dokonce snižuje riziko propuknutí Parkinsonovy choroby, dále napomáhá k rychlejšímu spalování tuků a zlepšuje naši koncentraci a snižuje únavu. Je důležité, že tyto účinky jsou v každém šálku kávy jiné, liší se podle způsobu pražení, přípravy kávy, frekvence pití a samozřejmě také působí na každého jedince jinak.

FRESHE

 

Slyšeli jste někdy pojem „juicing"? Jedná se o způsob zpracovávání ovoce a zeleniny, (tzv. odšťavňování) do různě barevných, různě vonících a různé chutnajících čerstvých šťáv. Často slýcháme, že jde o tekuté léky pro tělo a duši. Tento názor je podložen tím, že každý kus ovoce nebo zeleniny, který sníme obsahuje určité množství vitamínů, minerálů a jiných tělu prospěšných látek. Každý kus ovoce nebo zeleniny nám něčím prospěje. Tyto šťávy jsou proto něco jako koncentrované blahodárné nápoje. Jak si je nejlépe připravit a na co si dávat pozor?

 

Před tím, než začnete s přípravou šťávy!

 

Ujistěte se, že jste všechny připravené potraviny dobře omyli, to je důležité zejména proto, aby se do vašich nápojů nedostaly žádné chemické látky z postřiků, které by je mohly znehodnotit. Připravené suroviny je třeba zbavit všeho nechtěného, například šťáva ze slupek může způsobit nahořklou chuť.

 

V čem šťávu připravit?

 

Na trhu je nespočet kuchyňských pomocníků, ve kterých si lze šťávu připravit, v čem se liší? Můžeme použít citrusovače, mixéry, a různé druhy odšťavňovačů (šnekové, tlakové, odstředivé...) Základem je rozdělit si suroviny na měkké a tvrdé, ty měkké je lepší zpracovávat třeba tyčovým mixérem na pyré, například banán, z toho moc šťávy nedostanete. Pokud ho ale spolu s trochou jahod rozmixujete na pyré, dostanete nádherně růžové a neuvěřitelně sladké pyré s jemnou konzistencí. Citrusy pak patří logicky na citrusovače, ty jsou nejlepší právě pro přípravu čistě citrusových šťáv, jejich výhodou je, že nemusíte plody loupat, jinak můžete samozřejmě oloupané citrusy odšťavnit v jakémkoliv odšťavňovači. Tvrdé kusy ovoce a zeleniny, například mrkve, jablka, červené řepy, ty je nejlepší pokrájet, (celé kusy mohou způsobit rychlejší opotřebení stroje) a vhodit do jakéhokoli odšťavňovače. S listovou zeleninou, bylinkami a drobnými bobulovinami si však odstředivé odšťavňovače většinou neporadí. Proto patří mezi nejuniverzálnější odšťavňovač, který si poradí se všemi druhy ovoce a zeleniny ten šnekový, jednohřídelový. Pokud chcete zpracovávat listovou zeleninu, byliny a jiné, pořiďte si dvouhřídelový šnekový odšťavňovač, ten zvládne dokonce i jehličí.

 

Kdy je nejlepší ovocné a zeleninové nápoje pít?

 

Úplně základní pravidlo, které téměř všichni známe zní tak, že ovoce bychom měli konzumovat spíše dopoledne. Ovoce je totiž díky poměrně vysokému obsahu sacharidů, dobrým zdrojem energie, a tak bude ovocná šťáva díky své výživné hodnotě, výbornou snídaní nebo svačinkou napumpovanou vitamíny. Ovocné „bomby" je vhodné konzumovat i po větším fyzickém výkonu, sacharidy nám rychle dodají energii, a podpoří regeneraci svalů. Zeleninu můžeme zařadit do našeho jídelníčku úplně kdykoliv.

 

Na co si dát pozor?

 

Nedoporučuje se však pití šťáv přehánět, i zde platí, že všeho s mírou. O hypervitaminóze jste v biologii určitě slyšeli, kdo nedával pozor jedná se o předávkování vitamíny, typická je pro vitamíny rozpustné v tucích čili A, D, E, a K., ty pak mohou působit na naše játra toxicky. U vitamínů rozpustných ve vodě se hypervitaminóza spíše nevyskytuje, tělo si je neuchovává, a tak jejich přebytek vylučuje ledvinami. Častější močení ale určitě není to žádoucí, a tak si dopřávejte jen takové množství, které vás uspokojí. Váš limit jednoduše poznáte podle toho, že se do další sklenice musíte „nutit". Také se snažte šťávu vypít dokud je doopravdy čerstvá, v lednici vám vydrží asi 24 hodin.

 

Dávkování

 

U čerstvých šťáv, které jsou velmi koncentrované, se doporučuje nepít více jak dvě až tři deci za den.

 

ALKOHOL

 

Téma alkoholu a především jeho konzumace se nejen v médiích propírá dnes a denně. Názory vědců, lékařů, znalců vína, ale i klasických hospodských povalečů se různí. Jaká je tedy přiměřená a tím i zdraví prospěšná denní dávka alkoholu? Na to se v tomto článku pokusíme odpovědět.

 

Historie alkoholu

 

Samotná historie výroby alkoholických nápojů sahá až osm tisíc let zpět, kdy se začal vyrábět na Blízkém Východě z vinné révy. Známy jsou však případy z celého světa: Japonci vyrábějí již po staletí rýžové víno, mexičtí Indiáni nechávali kvasit agáve nebo například Inkové jsou známi svým mokem z kukuřice. V Evropě to byli Vikingové a Slované, kteří byli prosluli výrobou medoviny.

 

Alkoholický „průmysl" se brzy rozšířil v Egyptě či ve starověkém Římě a odtud expandoval do zbytku Evropy. Největší boom nastal ve středověku, kdy se začal vyrábět takový alkohol, jaký ho známe dnes.

 

Kolik je akorát a kolik už je moc?

 

Rozlišujeme několik druhů alkoholu – pivo, víno, medovinu, destiláty a likéry, které se liší jak způsobem výroby, tak i množstvím obsaženého alkoholu. V našich zeměpisných šířkách se pije nejčastěji pivo a víno, jak jistě víte. Právě pivo a víno patří mezi „nejzdravější" alkoholické výrobky. Pivo obsahuje vitamín B, ředí krev, je dobré pro trávicí trakt a dokonce může být prevencí proti cukrovce. I ve víně najdeme spousty zdravých látek, například vitamín E, flavonoidy, enzymy, minerály a zdravé množství některých kyselin.. Víno je také známé svými protirakovinovými účinky.

 

Kolik piva nebo vína denně si tedy můžeme dovolit?

 

Na toto téma vzniklo nespočet vědeckých studií a experimentů s nejrůznějšími výsledky. Jedním extrémem je alkohol vynechat úplně a druhým extrémem je názor předního finského vědce Kariho Poikolainena, který tvrdí, že pět piv či litr vína denně organismu neškodí, naopak. Velká část výzkumů však tvrdí, že úplná abstinence není to pravé.

 

Alkoholu málo, ale klidně denně

 

Většina názorů se shoduje v tom, že denní dávka alkoholu závisí především na výšce a váze konkrétního člověka, nicméně přibližná doporučená denní dávka se pohybuje kolem jedné až dvou skleniček vína či piva. Avšak aby tato dávka byla opravdu zdraví prospěšná, je nutné, aby byla pravidelná, klidně denní a zároveň velmi střídmá. pouze jeden druh alkoholu a jen jednu sklenku. 

 

Jaký je tedy závěr? Obecně je nárazová konzumace alkoholu ten nejhorší možný scénář. Snažte se tedy pít malé, až symbolické množství. Sklenka červeného vína k jídlu, či malé pivo po procházce vám rozhodně prospějí, vyvarujte se však nadměrné konzumace.

BYLINKY

 

Čaje z rozličných přísad jsou známé od nepaměti. Naši předkové je používali nejen ke každodennímu doplňování tekutin, ale především k prevenci a léčení celé řady neduhů. K přípravě tohoto nápoje se používaly a dodnes používají především listy čajovníku a někteří odborníci považují pouze z nich připravený nápoj za „pravý čaj". Tradičně jde tedy pouze o tři druhy – bílý, černý a zelený čaj.  Slovo „čaj" má dnes již ale mnohem širší význam, nepoužíváme jej pouze pro tyto tři typy nápoje připravovaného z listů čajovníku. Podle toho jaké chuti a jakých účinků chceme docílit, používáme dnes k přípravě čajů různé druhy a části bylin, sušené ovoce nebo dokonce kůru či listy stromů.

 

Síla přírody

 

Za bylinný či bylinkový čaj se považuje kombinace vroucí vody s listy, květy anebo stonky léčivých rostlin. Tyto čaje se většinou nepijí ani tak kvůli chuti, která se dá samozřejmě vylepšit, jako spíše pro léčivé a preventivní účinky.
 

Existují buď jednodruhové čaje jako známý heřmánkový či šípkový čaj, anebo směsi bylin, jež jsou namíchány pro konkrétní účel, jako např. pro zklidnění zánětu močových cest. Už naše babičky věděly, která bylinka pomáhá při kterých obtížích. Ačkoli se může zdát, že některé jejich rady jsou řekněme ne zcela přesné – například, že pití třezalky a kontryhele dopomůže k otěhotnění, tyto rady jsou léty prověřeny a vždy je na nich alespoň trocha pravdy. Vědci například už nejednou dokázali, že kontryhel má výborný vliv na zdraví a prokrvení ženských pohlavních orgánů a že třezalka může mimo jiné způsobit selhání hormonální antikoncepce a tak tedy mohou tyto bylinky opravdu k otěhotnění dopomoct.

 

Nejznámější bylinné odvary

 

Mezi další známé bylinkové čaje patří heřmánkový čaj, jež má nejen uklidňující účinky pro naše nervy a unavené oči, ale také se díky svým protizánětlivým účinkům používá jako obklad při drobných poraněních a zánětech.

 

Čaj z květů černého bezu je účinnou pomocí při nachlazení, rýmě a zánětu dutin.

 

Šípkový čaj se díky svému vysokému obsahu vitaminu C používá jako skvělá prevence nachlazení, stejně jako např. mateřídouškový čaj, jež navíc ulevuje od bolesti a má povzbuzující účinky na náš organismus.

 

Dalším oblíbeným čajem je čaj mátový, který je znám pro své výborné působení na trávicí systém a díky tomu, že obsahuje také protizánětlivé složky a mentol je vhodný také při rýmě a nachlazení.

 

Ibiškový čaj pomáhá redukci váhy, zlepšuje paměť a pomáhá rozpouštět močové kameny.

 

Na co si dát pozor

 

Jak je vidět v dnešní době je možné zakoupit čaj či čajovou směs přesně namíchanou pro vaše konkrétní potřeby, ať už se jedná o únavu organismu, nedostatek energie, nadváhu, poruchy paměti, nachlazení anebo potíže s trávením. Vždycky je ovšem důležité poradit se s odborníkem a nemíchat si vlastní směsi bez znalosti účinků rostlin. Může se nám zdát, že jsou to „jenom" bylinky, ale jak je vidět na příkladu s hormonální antikoncepcí, tyto bylinky mohou mj. ovlivňovat účinnost jiných léků, jež nám například předepsal lékař. A také ne všechny kombinace, jež by se nám laikům zdály vhodné, musí fungovat, některé léčivé rostliny mají opačné působení, a jejich kombinace by nepřinesla žádoucí účinek. Proto je vždy dobré vědět co s čím míchat a proč, anebo se rovnou vydat do obchodu s čaji a čajovými směsmi a pak už si jen bezstarostně užít skvělou chuť tohoto lahodného nápoje, jež navíc pomáhá ke zdraví.

NÁPOJE Z MLÉKA

 

Existuje celá řada zakysaných mléčných nápojů, kefír, acidofilní mléko, kyška, jogurtové mléko, atd, všechny je známe, jaký je však mezi nimi rozdíl a co tyto nápoje přináší našemu organismu?

 

Zakysané neboli fermentované nápoje se vyrábí přidáním bakterií mléčného kysaní (většinou se jedná o bakterie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium) anebo kvasinek do pasterovaného mléka. Tyto kvasinky kromě mléčného kysání vyvolají v mléce také alkoholické kvašení, jímž výrobek získá lehce štiplavou chuť. Důležité je, že se tyto mikroorganismy přidávají do zahřátého mléka (anebo smetany, podmáslí, případně kombinace obou) a poté už se výrobek nesmí tepelně upravovat, aby byly zachovány jeho vlastnosti. Mléko se připravuje tak, aby obsahovalo přesně určené množství sušiny a tuku a následně se do prokysaného produktu dodávají přísady jako cukr, ovocné složky, čokoláda, aromata, barviva, víno, želatina apod. Konečné výrobky mohou obsahovat živé organizmy, ale také nemusí, část odborníků tvrdí, že nápoje s živými organizmy jsou prospěšnější.

 

V čem je hlavní rozdíl?

 

Zakysané mléčné výrobky se liší především druhem použitých mikroorganismů, tučností, konzistencí a v neposlední řadě také účinností.  Obecně jsou zakysané mléčné nápoje prospěšné pro lidský organizmus díky vysokému obsahu fosforu, vápníku, kvalitních bílkovin, vitaminů (především A, B a D) a také díky tomu, že zlepšují trávení, funkci imunitního systému a jsou lehce stravitelné.

 

Druhy mléčných nápojů

 

Kefír
 

Mezi nejznámější nápoje patří kefír či kefírové mléko, jež je vyrobeno z mléka a tzv. kefírových zrn, které do mléka přidají určité typy bakterií a kvasinek. Při působení těchto mikroorganismů vzniká mimo jiné určité množství oxidu uhličitého a alkoholu, tradiční kefír je tedy perlivý, lehce alkoholický nápoj. Dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 tisíc kvasinek. Pro kefírové mléko jsou stanovy poněkud benevolentnější, musí sice obsahovat stejné množství bakterií, kvasinek ale stačí pouze 100. Kefír příznivě ovlivňuje naše trávení, podporuje chuť k jídlu a je snadno stravitelný.

 

Acidofilní mléko
 

K výrobě acidofilního mléka se používá tzv. acidofilní kultura, konkrétně jde o Lactobacilus acidophilus, jež přežívá kyselé prostředí žaludku a osídluje náš zažívací trakt, čímž pomáhá trávení a složení střevní mikroflóry. V 1 gramu acidofilního mléka je vždy minimálně milion těchto mikroorganismů. Acidofilní zákys je sám o sobě velice kyselý a proto se do konečného nápoje většinou ředí v poměru 1:9 se smetanovým zákysem. Stejně jako všechny zakysané nápoje je i acidofilní mléko velice dobře stravitelné a díky vysokým obsahům vitaminů (především B12) a vápníku je skvělé pro zuby a kosti. Vyrábí se v celé řadě ovocných příchutí.

 

Kyška
 

Jako kyška (ekvivalentní výraz pro zákys) se označuje v podstatě jakýkoli výrobek, který vznikl za pomoci kefírové, jogurtové anebo smetanové kultury.


Jogurtové mléko
 

Základem jogurtového mléka je jogurtová kultura (protosymbiotická směs). Jedná se v podstatě o zředěný jogurt, jogurtový nápoj ho musí obsahovat minimálně 50 procent. Do většiny jogurtových nápojů se přidává také smetana, cukr a různé příchutě. U těchto nápojů je velice důležité si hlídat obsah kalorií a cukru, jelikož některé nápoje známé z reklam jsou sice zdravé pro naše trávení a žaludek, ovšem kvůli velké energetické hodnotě a obsahu cukru neprospějí naší linii.

 

Mléko kraví, kozí nebo ovčí?

 

Mléko je součástí našeho jídelníčku od dětství, jaký je ale rozdíl mezi různými druhy?

Kravské mléko má velice vysoký obsah bílkovin, vápníku i vitaminu B. Tento druh je také nazýván jako tzv. „kompletní protein", což znamená, že obsahuje všechny látky potřebné pro absorpci aminokyselin a jejich přeměnu na potřebné bílkoviny. Obsahuje ovšem také velké množství tuku a jeho přílišná konzumace může přispívat ke zvyšování tzv. špatného cholesterolu.

 

Kozí i ovčí mléko mají menší obsah laktózy (mléčného cukru) než klasické kravské mléko. Tato mléka mají větší obsah tuku než kravské mléko, jsou ale lépe stravitelná, obsahují méně cholesterolu a mají velký obsah vitaminu A. Ovčí a kozí mléko obsahují také více tzv. mastných kyselin s krátkým a středně dlouhým řetězcem, jež nejsou rizikové z hlediska zvyšování cholesterolu a tedy také z hlediska vyvolávání srdečně-cévních problémů. Tyto mastné kyseliny slouží jako skvělé a rychlé zdroje energie pro různé tělesné orgány. Ukazuje se, že konzumací ovčího mléka (a popř. brynzy) můžeme předcházet civilizačním chorobám přirozenou cestou.

 

Sojové mléko je zcela bez laktózy, cholesterolu i vápníku (pokud není o vápník uměle obohaceno) a obsahuje látky zvané isoflavony, které dokonce pomáhají snižovat hladinu onoho „špatného" cholesterolu v těle.

 

Samozřejmě velký rozdíl v druzích mléka je také v jejich chuti a vůni.

PRO DĚTI

 

Slazené nápoje jsou díky své barvě a chuti u dětí ve velké oblibě. Obsahují však nejen cukr, ale také umělá barviva, zdraví škodlivá éčka a některé z nich, např. coca-cola, také kofein. Tyto nápoje vedou nejen k obezitě, u dětí mohou způsobit i hyperaktivitu a mohou jim také podráždit žaludek a ledviny. Nejlepším řešením nejsou ani nápoje slazené náhradními sladidly, které jsou velmi oblíbené u teenagerů. Podle některých vědců může naše tělo při pravidelné konzumaci nápojů s náhradními sladidly ztratit schopnost rozlišovat mezi nízko kalorickými a vysoko kalorickými jídly. Následkem bývá přejídání se, zvýšená chuť na sladké a následná obezita.

 

Nápoje vhodné pro malé děti

 

Mateřské mléko – nejvhodnějším nápojem pro nejmenší děti je mateřské mléko, které jim slouží nejen jako nápoj, ale i jako potrava. Dítě nejprve vypije tzv. přední mléko, které slouží k uhašení žízně a potom vypije mléko k zasycení. Podle některých pediatrů stačí některým plně kojeným dětem jako nápoj mateřské mléko, avšak některé děti potřebují kromě mateřského mléka jiný nápoj.

 

Kojenecká voda – kojenecká voda, jak název napovídá je ideální tekutina pro nekojené nejmenší děti a batolata i pro doplnění tekutin u plně kojených dětí. Pro kojence je doporučováno kupovat balenou vodu s označením „kojenecká". Tato voda není dezinfikovaná chlórem ani jinak chemicky upravovaná, splňuje nejpřísnější požadavky na kvalitu a čistotu.

 

Převařená stolní neperlivá voda – kromě kojenecké vody mohou kojenci a batolata dostávat převařenou neperlivou stolní vodu. Stolní voda musí být bez příchuti a neperlivá. I jemně perlivé stolní vody mohou nutit nejmenší děti ke zvracení.

 

Voda z vodovodního kohoutku – voda z vodovodního kohoutku je vhodný nápoj pro předškoláky a malé školáky, ne však pro kojence a to ani převařená. Voda z vodovodního kohoutku je dezinfikovaná chlórem, který by mohl poškodit křehký organismus kojence.

 

Ovocné a bylinné čaje – neslazené ovocné a bylinné čaje jsou dalšími vhodnými nápoji pro malé děti. Malým dětem je třeba vařit slabé odvary. Z bylinných čajů je doporučován např. heřmánkový, lipový, šípkový čaj. Avšak ne každé bylinné čaje jsou vhodné pro malé děti, proto je vhodné si při koupi bylinných čajů všímat, od jakého věku jsou doporučovány.

 

Ovocné a zeleninové šťávy – vhodné jsou nepřislazované ovocné a zeleninové šťávy z čerstvého ovoce, zeleniny. Na trhu jsou ovocné a zeleninové šťávičky pro batolata, měly by však být konzumovány v malém množství nebo naředěny vodou. Ovocné a zeleninové šťávičky bývají přislazovány glukózou, která je velmi kalorická. Předškolákům a malým školákům by měly být podávány ovocné a zeleninové šťávy bez cukru, barviv, náhradních sladidel a dochucovadel.

 

Bílá káva, mléko – bílá káva je vhodný nápoj k snídani pro předškoláky a malé školáky. Jelikož se jedná o nápoj, který není nízkokalorický, měla by být pouze doplňujícím nápojem, podobně jako mléko nebo kakao. Mléko se pro svoji výživnou hodnotu řadí mezi potraviny, nikoli mezi nápoje. Pro svoji nutriční hodnotu, např. vysoký obsah vápníku by neslazené, neochucené mléko nemělo chybět ve stravě malých dětí.

 

Nápoje vhodné pro teenagery

 

Voda z vodovodního kohoutku – voda je nejvhodnější nápoj pro teenagery, je nejpřirozenější, snadno dostupná a neobsahuje žádné kalorie. Velkou část našeho těla tvoří voda, vodu najdeme např. v krvi, v lymfě, v mozkomíšním moku, aj. Voda pomáhá udržovat normální tělesnou hmotnost tím, že pod¬poruje metab¬o¬lis¬mus a reg¬u¬luje chuť k jídlu. Voda je nezbytná pro většinu biochemických reakcí v našem těle, voda také dopravuje ke tkáním potřebné živiny a odvádí z těla odpadní látky.

 

Stolní a minerální vody – dalšími vhodnými nápoji pro teenagery jsou stolní a minerální vody bez příchuti a tím i bez cukru, náhradních sladidel a dalších chemických látek. Stolní vody mohou být i perlivé.

 

Neslazené čaje – neslazené ovocné a bylinné čaje jsou další nápoje, vhodné pro teenagery. Teenageři si mohou dopřát také neslazené nekoncentrované, tj. slabé pravé čaje, např. zelený, bílý, černý.

 

Ovocné a zeleninové šťávy – nepřislazované ovocné a zeleninové šťávy, nejlépe z čerstvého ovoce, zeleniny, jsou výborným nápojem i pro teenagery. Pokud teenageři chtějí konzumovat džusy, měli by vybírat mezi nepřislazovanými džusy, slazené džusy obsahují mnoho cukru, mohu vést k obezitě. Džusy i šťávy je dobré ředit vodou.

 

Sirupy – sirupy z čerstvého ovoce jsou dalšími vhodnými nápoji teenagerů. Sirupy je dobré nejen vyrobit doma, může se jednat také o kvalitní sirupy bez chemických látek. Sirupy je nutné vždy hojně ředit vodou.
 

Bílá káva, mléko – bílá káva, mléko jsou nápoje, které neslouží k uhašení žízně. Bílá káva a mléko jsou vhodné nápoje ke snídani. Mléko je pro svoji velkou výživnou hodnotu považováno za tekutou potravinu, nikoli za nápoj. Pro svoji nutriční hodnotu, např. vysoký obsah vápníku by nemělo chybět v jídelníčku teenagerů.

 
 
 
 
 
 
 
Please reload

Please reload

zde je místo pro vaši inzerci