Oleje – jejich druhy a použití


Oleje jsou od nepaměti známé jako léčebný prostředek, jako důležitá ingredience pro přípravu mnohých jídel i jako přísada do kosmetických prostředků. Vznikají lisováním semen. Nejčastěji se jedná o semena olejnatých rostlin, výjimkou však nejsou ani oleje z květů, stonků rostlin či esenciální vonné oleje, plné éterických silic. Existuje spousta druhů olejů, podívejme se na jejich známé i méně známé druhy.


Důležité pojmy

Ne každý olej se hodí na všechno, proto je při koupi olejů pro kuchyňské účely třeba si všímat těchto pojmů:


Bod zakouření – je teplota, při které se začne z něho kouřit. To znamená, že je přepálený a není vhodný pro další použití. Přepálený olej je jednou z rakovinotvorných látek. Každý olej má jiný bod zakouření, čím více má olej nasycených a mono nenasycených mastných kyselin, tím více je vůči teplu odolnější a proto se hodí k tepelné úpravě.


Stolní olej – je každý olej, který je možné použít pro studenou i teplou kuchyni.


Rafinované oleje – mají delší trvanlivost. Rafinace je technologický postup, při kterém se používají vysoké teploty. Rafinované oleje tím ztrácejí cenné suroviny. Nemají specifickou chuť ani vůni, jsou čiré, nekalí se, prodávají se v průhledných obalech, nevadí jim ani světlo ani teplo.


Nerafinované za studena lisované oleje – jedná se o velmi kvalitní oleje. Tyto oleje je třeba chránit před světlem, aby se nezkazily. Prodávají v neprůhledných či částečně průhledných, tmavých, skleněných, keramických nebo plastových obalech.


Druhy olejů

Řepkový olej – se získává ze semen řepky olejky, nerafinovaný má bod zakouření 204 °Celsia, rafinovaný 246 °Celsia. Obsahuje velké množství mono nenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3 a málo nasycených mastných kyselin. Poměr omega 6 ku omega 3 mastným nenasyceným kyselinám je 4:1, což je téměř ideální poměr. Řepkový olej je pro naše srdce a cévy stejně prospěšný jako olivový olej. Používá k dušení, vaření, pečení, smažení, do salátů či nálevů. Kvůli svým dobrým vlastnostem se používá také jako přísada do nafty.


Slunečnicový olej – je získáván lisováním slunečnicových semínek, má bod zakouření 110 °Celsia. Slunečnicový olej se snadno připálí, není vhodný ke smažení, používá se spíše ve studené kuchyni, zejména do salátů. Slunečnicový olej je bohatým zdrojem vitamínu E, kyseliny linolové, kyseliny olejové, stearové a palmitové. Najdeme v něm také lecitin, vosky a karotenoidy. Slunečnicový olej se používá také v kosmetice, prodlužuje trvanlivost kosmetických přípravků.


Olivový olej – bývá považován za krále rostlinných olejů, získává se lisováním oliv, má bod zakouření 210 °Celsia. Nejkvalitnější olivový olej je označený jako „Extra virgine", což znamená „extra panenský", vyrábí se lisováním za studena. Některé olivové oleje jsou zčásti lisované za studena a zčásti rafinované. Rafinovaný olivový olej se vyrábí zahříváním zbytků oliv pocházejících z lisování za studena, tyto zbytky se zahřejí a vylisují znovu. V olivovém oleji je obsaženo velké množství nenasycených mastných kyselin i silného antioxidantu vitamínu E. Olivový olej snižuje vysoký krevní tlak, je prevencí proti nemocem srdce a cév a dokonce i proti rakovině tlustého střeva. V přírodním léčitelství se používá jako šetrné projímadlo. Olivový olej má své využití v teplé i studené kuchyni, používá se ke smažení, vaření, dušení, pečení, grilování, výborně se hodí také do salátů, zálivek a nejrůznějších marinád, dresinků. Vyživuje pokožku i vlasy, je možné ho použít místo krému, na zábaly vlasů, rukou a nehtů, změkčení ztvrdlé kůže nebo ošetření vysušené, spálené a nemocné pokožky.


Kukuřičný olej – se vyrábí lisováním kukuřičných klíčků, nerafinovaný má bod zakouření 178 °Celsia, rafinovaný 232 °Celsia. Má světle žlutou barvu, je téměř bez vůně a chuti. Kukuřičný olej obsahuje hořčík, vápník, zinek, mangan, koenzym Q 10. Podporuje imunitní systém, je prevencí proti nemocem srdce a cév, je možné ho použít také jako projímadlo. Je vhodný pro tepelnou úpravu, zejména pro smažení. Kukuřice je sice obilovina, neobsahuje však lepek, kukuřičný olej mohou používat i lidé držící bezlepkovou dietu. Pro své regenerační a hojivé účinky má využití také v kosmetice.


Palmový olej – je vícestupňově rafinovaný olej, získaný z dužiny plodu palmy, jeho bod zakouření je 210 °Celsia. Díky vícestupňové rafinaci vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin není tento olej příliš kvalitní. Je ideální pro smažení, fritování. Palmový olej má své využití i v kosmetice, přidává se do mýdel a dalších kosmetických přípravků. Používá se také jako složka biopaliva.


Kokosový olej – se vyrábí z dřeně kokosových ořechů, má bod zakouření 200 °Celsia. Pro svoji schopnost potlačovat chuť na sladké pomáhá při hubnutí. Působí také jako přírodní antibiotikum, posiluje imunitní systém, působí jako prevence proti nemocem srdce i proti Alzheimerově chorobě. Používá se zejména v teplé kuchyni, pro svou vysokou teplotní stabilitu je ideální ke smažení. Chutný je také ve studené kuchyni, zejména v salátech. Má také vnější použití, zejména pro podrážděnou, suchou pokožku, pomáhá při léčbě ekzémů i akné.


Avokádový olej – má jemnou chuť a nazelenalou barvu, jeho bod zakouření je 270 °Celsia. Najdeme v něm bílkoviny, draslík, vitamín E, vitamín B6, vitamín C. Působí blahodárně na činnost srdce i nervové soustavy, pomáhá při léčbě prostaty o při některých typech rakoviny. Pro svůj vysoký bod zakouření je ideální na vaření, smažení, restování. Díky své charakteristické jemné chuti se hodí také do salátů. Má své využití i v kosmetice.


Sezamový olej – má charakteristickou vůni i chuť, získává se lisováním sezamových semen za studena, jeho bod zakouření je 210 °Celsia. Sezamový olej je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E i vitamínů skupiny B a lecitinu. Obsahuje také organické kyseliny linolovou, olejovou, stearovou a palmitovou. Sezamový olej posiluje paměť, má také antidepresivní účinky. Používá se především v indické, korejské a čínské kuchyni. Hodí se do salátů, omáček, marinád, pomazánek, na vaření, smažení i pečení.


Hroznový olej – má sice vysoký bod zakouření, 216 °Celsia, jelikož je příliš jemný, nehodí se na smažení. Tento olej, získaný ze semínek vinné révy se používá ve studené kuchyni do salátů, zálivek, dresinků.


Arašídový olej – je s velmi výraznou chutí, získaný z podzemnice olejné, jeho bod zakouření je 227 °Celsia. Obsahuje mononensycené polynenasycené mastné kyseliny, vitamín E, vitamín K. Arašídový olej má výraznou chuť používá se zejména v asijské kuchyni. Má své využití v teplé kuchyni při smažení a přípravě omáček i ve studené kuchyni při přípravě salátů.


Ořechový olej – je vylisovaná výtažek ořechů s výraznou vůní oříšků a světle žlutohnědou barvou, nerafinovaný má bod zakouření 160 °Celsia, částečně rafinovaná 204 °Celsia. Hodí se na pečení moučníků i do salátů. Používá se také jako masážní olej k relaxaci.


Sójový olej – se získává ze semen sóji, nerafinovaný má bod zakouření 160 °Celsia, rafinovaný 238 °Celsia. Kromě nenasycených mastných kyselin v něm najdeme lecitin, aminokyseliny, draslík, železo, fosfor, betakaroten, vitamín E, vitamín K, vitamíny skupiny B. Je vhodný do salátů, na nakládání zeleniny a při dušení s trochou vody. Nesmí se používat na smažení.


Lněný olej – je jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin, najdeme v něm, také lecitin, inulín, vitamíny skupiny B. Lněný olej je prevencí proti nemocem srdce, cév i proti rakovině, čistí také střeva, má protizánětlivé účinky. Jeho bod zakouření je 207 °Celsia. Hodí se zejména do salátů.


Bodlákový olej – se vyrábí lisováním za studena ze semínek bodláku nazývaného světlice barvířská. Působí blahodárně na činnost srdce a cév, podporuje činnost jater, žlučníku a slinivky břišní. Je lehce stravitelný, používá se ve studené kuchyni. K tepelné úpravě se nepoužívá, tepelná úprava ničí jeho blahodárné účinky.


Arganový olej – má tmavě zlatou barvu a výrazné aroma, získává se lisováním za studena z jadérek arganovníku. Je bohatým zdrojem vitamínu A, vitaminu E, karotenoidů, sterolů. Je prevencí proti nemocem srdce, cév, proti zánětům i proti rakovině. Brání také tvorbě krevních sraženin a podporuje obnovu kůže. Pro svůj nízký bod zakouření je vhodný pro studenou kuchyni. Používá se také v kosmetice pro suchou a stárnoucí pleť.


Dýňový olej – je jedním z nejlahodnějších olejů, má hustou konzistenci a tmavě zelenou barvu, jeho bod zakouření je 140 °Celsia. Vyrábí se lisováním za studena z dýně oranžové. Je zdrojem vitamínu E, vitamínu C, vitamínů skupiny B, zinku, manganu, vápníku, železa, selenu, mědi, esenciálních mastných kyselin. Působí blahodárně na trávicí trakt, posiluje imunitní systém, je prevencí nemocí srdce, cév i rakoviny, odstraňuje únavový syndrom, pomáhá při léčbě prostaty. Jeho pravidelná konzumace působí proti vypadávání vlasů. Pro nízký bod zakouření se používá ve studené kuchyni.


Konopný olej – se lisuje za studena ze semen konopí setého, má jemnou vůni a výraznou oříškovou chuť. Najdeme v něm omega 3 i omega 6 nenasycené mastné kyseliny, velké množství vitamínů E, A, C, D, K, vitamínů skupiny B, bílkovin, enzymů, fytosterolů, draslíku, vápníku, železa, hořčíku, vlákniny. Konopný olej podporuje trávení, pomáhá proti zácpě i proto rakovině. Jelikož se zahřátím ničí jeho léčivé látky, musí být vždy lisován za studena a nesmí projít tepelnou úpravou, je třeba ho také chránit před světlem. Konopný olej je zevně používán na suchou i mastnou pleť. Ulevuje také při bolestech kloubů a pomáhá při léčbě kožních nemocí.


Makový olej – méně známý olej s vysokým obsahem vitamínu E, vápníku, hořčíku, železa. Vyrábí se lisováním za studena ze semne máku, používá se při přípravě sladkých jídel.


Olej z ostropestřce mariánského – má vysoký obsah kyseliny linolové, omega-6 nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Podporuje imunitní systém, používá se ve studené kuchyni.


Olej z lískových oříšků – má výbornou chuť a velké množství zdraví prospěšných látek. Působí blahodárně na srdce i na dobrou náladu. Používá se při přípravě sladkých jídel.


Oleje používané pouze v kosmetice

Mezi oleje používané pouze v kosmetice patří ricinový olej, který se pro své nadmíru silné projímavé účinky nehodí ke konzumaci. Ricinový olej podporuje růst řas, takže je zvlášť vhodný jako odličovač očního make-upu. Jojobový olej se také nepoužívá ke konzumaci, není ani zdraví škodlivý ani zdraví prospěšný. Zato je velmi účinný při zevním použití při léčbě akné, pomáhá také zklidnit podrážděnou pokožku. Používá se také při výživě a hydrataci pokožky, zlepšuje také kvalitu vlasů. Citronový olej je nejčastěji používaným masážním olejem. Dalším výborným masážním olejem je meruňkový olej, který se používá také v aromaterapii. Levandulový olej je masážní olej s levandulovou silicí, uvolňuje svalové napětí a podporuje klidný spánek. Používá se při svalových a revmatických potížích, při nervovém vyčerpání, podráždění a depresi. Pro výživu, hydrataci a regeneraci pokožky je vhodný olej z mučenky. Pro elasticitu a hydrataci pleti je výborný olej z kamélie japonské. Velké regenerační schopnosti má také olej z černého kmínu, který je možné použít i při léčbě popálenin od slunce. Velmi známý je mandlový olej, který je vhodný pro všechny typy pleti.

zde je místo pro vaši inzerci

zde je místo pro vaši inzerci

zde je místo pro vaši inzerci

ČLÁNKY O HUBNUTÍ

TAGY

© 2016 Zdravota.cz