Blahodárný ocet čistí tělo a urychluje metabolismus

 

Ocet je již od starověku známý a používaný jako pochutina i jako lék. Staří Babylóňané používali ocet ke zmírnění otoků a k čištění ran. Starověký řecký lékař Hippokrates používal ocet také k podpoře trávení i jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. Starověkým japonským samurajům mělo pití octa dodat sílu a odolnost. Od středověku se ocet používá také pro konzervaci potravin.

 

Druhy octa – ne každý ocet je léčivý

 

Ocet se vyrábí z různých surovin, podle těchto surovin rozlišujeme několik druhů octa.

 

Lihový ocet – nejméně kvalitní druh octa se vyrábí kvašením kyseliny octové z destilovaného alkoholu, získaného z žita, brambor či cukrové řepy. Jelikož se jedná o nejlevnější druh octa, používá se v průmyslově zpracovaných potravinách, jako je výroba sterilované zeleniny a další. Tento druh octa nemá léčivé účinky, dokonce není ani nic moc pro naše zdraví. Má však jiné využití, v některých domácnostech či provozovnách je používán jako čisticí prostředek na podlahy i k mytí oken. Lihový ocet vám může pomoci odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice.

 

Jablečný ocet – se vyrábí zkvašením čerstvé jablečné šťávy. Jablečný ocet má své využití v kuchyni i jako lék. Jako lék se používá ve formě nápoje, ke kloktání, k inhalacím, výplachům, jako zábal i jako obklad. V jablečném octu najdeme jablečný pektin, enzymy, vitamíny C, B1, B2 a B6, minerální látky, jako je draslík, fosfor, přírodní fluor a další. Jablečný ocet obsahuje také organické kyseliny, které ničí v těle toxiny a bakterie.

 

Bezinkový ocet – vyrábí se zkvašením šťávy z plodů černého bezu. Bezinkový ocet patří mezi ovocné druhy octa. Léčivé účinky ovocným druhům octa dodává ovoce, ze kterého je ocet vyroben.

 

Vinný ocet – je další druh octa, který se používá v kuchyni i jako lék. Vinný ocet může být bílý, červený, sherry a rosé. Vinný ocet je hojně používaný ve Středomořské kuchyni na přípravu zálivek i dresinků na saláty. Jako lék je používán proti bolestem, hlavy, migrénám i proti mykózám.

 

Ocet balsamico – se vyrábí ze šťávy z vylisovaných hroznů, které ještě neprošly procesem kvašení, postupem podobným výrobě sherry. Sladká šťáva z vylisovaných hroznů se pomalu zahřívá, až vznikne tmavý sirup hnědé barvy, který se ukládá do sudů z třešňového, kaštanového, jalovcového, morušového a jasanového dřeva. V těchto sudech je malé množství octa s octovým zákvasem. Ocet zraje v sudech několik let, čím je starší, tím je lepší, kvalitní balsamico ocet zraje nejméně 12 let. Dřeva, ze kterého je sud vyroben předá octu své charakteristické aroma a buket. Ocet balsamico, jak jeho název napovídá, má léčivé účinky. Slovo „balsamico" znamená v překladu regenerační prostředek. Pravý ocet balsamico vyrábějí pouze dvě společnosti, společnost Modena a společnost Reggio Emilia. Ocet balsamico je používán nejen na přípravku zálivek, Italové často pokapou tímto octem jahody, hrušky, maso, mušle, grilované ryby, vejce i některé jídla, jako je rizota či těstovinový salát. Ocet balsamico zlepšuje trávení, metabolismus, posiluje imunitní systém a je také prevencí proti nemocem srdce a cév.

 

Bylinkový a česnekový ocet – je vinný ocet, do kterého byly přidány bylinky nebo česnek. Bylinky či česnek zvyšují svými zdraví prospěšnými látkami léčivé účinky vinného octa.

 

Pivní ocet – se vyrábí z piva. Patří k méně známým druhům octa. Pivní ocet je zdrojem bílkovin a vitamínu B12. Používá se k dochucování masa, ryb a luštěninových jídel.

 

Sladový ocet – se vyrábí ze sladu, je pro něho charakteristické tmavá barva a nezvyklá chuť. Pro tuto nezvyklou chuť není u nás používán. Sladový ocet je velmi oblíbený ve Velké Británii, kde ho přidávají také do chipsů a k rybám.

 

Rýžový ocet – se vyrábí z rýže, může být světlý, tmavý nebo červený. Rýžový ocet je velmi oblíbený v některých Asijských kuchyních, zejména v Japonské a Čínské. Rýžový ocet je k dostání ve speciálních prodejnách s japonskými, korejskými, čínskými, asijskými potravinami. I v rýžovém octu najdeme zdraví prospěšné látky.

 
Účinky octu na naše zdraví

 

V naší republice se kromě lihového octa používá jablečný a vinný ocet, případně ocet balsamico. Ocet podporuje trávicí enzymy, čímž zlepšuje stravitelnost syrového i vařeného jídla. Ocet brání vzniku kvasných hnilobných procesů ve střevech, které vedou k nadýmání a pocitu plnosti či zácpě. Podporuje činnost ledvin, imunitní systém, metabolismus, usnadňuje hojení ran i zánětů, zlepšuje trávení a snižuje zápach stolice. Pro své pozitivní účinky na metabolismus je ocet doporučován i na hubnutí.
 

Jablečný ocet pomáhá také jako prevence i jako podpůrný léčebný prostředek při nemocech srdce a cév. Jablečný i vinný ocet pomáhá také proti ekzémům a mykózám. Vinný ocet je účinný proti vyrážkám, přispívá také ke zdraví kůže, pomáhá správně upravit její pH. Jablečný se uplatní také při hojení ran a při zástavě krvácení, jako jsou hemeroidy či krvácení z nosů, řezné rány. Přidáním bylinek do vinného octa znásobíte jeho léčivé účinky.

Vyrobte si bylinkový ocet

 

Bylinkový ocet připravíte z bílého vinného octa přidáním 3 větviček bylinky, jako je rozmarýn, estragon či tymián. Do vinného octa můžete místo bylinek přidat několik stroužků česneku nebo chilli papričky. Bylinku, kterou chcete přidat do vinného octa, můžete zvolit podle chuti nebo podle potíží, které vás trápí. Do bílého vinného octa můžete přidat echinaceu na poranění, popáleniny a afty, eukalyptus na dýchací obtíže, fenykl na zdravé zažívání, jalovec na čištění organismu, kopřivu na alergie, rýmu a očistu těla, oregano na nachlazení, kostival na otoky, levanduli pro dobré nervy, mátu na podrážděný žaludek, přesličku pro zdravou krev, tymián proti kašli, šalvěj proti zánětům dásní, a další.

Please reload

zde je místo pro vaši inzerci

zde je místo pro vaši inzerci

Please reload

Please reload

zde je místo pro vaši inzerci